Frågor och svar

Här får du svar på frågor som du behöver veta innan, under eller efter din besiktning. Här hittar du svaren på många av de frågor vi ibland får från våra kunder. Kan du ändå inte hitta det du söker är du välkommen att kontakta oss på tel: 0774-400 800 eller via vårt formulär som du hittar här.

Besiktningsperiod

 • När är det dags för min besiktning?

  Den 20 maj 2018 fick vi nya besiktningsreglerna i Sverige. Förändringen innebär att de fasta besiktningsperioderna, som baseras på slutsiffran i registreringsnumret, har ersatts av rörliga besiktningsperioder. Läs mer om de nya besiktningsreglerna och se din besiktningsperiod här.

Betalning

 • Vilket pris gäller för en kontrollbesiktning av personbil?

  För kontrollbesiktning personbil tillämpar vi en marknadsanpassad prissättning. Priset kan därför varierar mellan stationer och dag samt tid på dygnet. Se bokning för aktuellt pris på din station. 

 • Hur betalar jag på internet?

  När du bokar besiktning via vår webbplats erbjuder vi olika betallösningar via Klarna. Klarna erbjuder faktura (gäller endast privatpersoner), kort eller direktbetalning. Du väljer själv betalmetod via Klarnas betallösning. Villkoren för betalning framgår när du väljer betalningsmetod eller läs mer här: https://www.klarna.com/se/villkor/.

  Det är endast möjligt att betala i samband med nybokning och vid bekräftelse- eller ombokning av föreslagen tid, som inte är förbetald.

 • Hur betalar och bekräftar jag en föreslagen tid?

  Du bekräftar tiden genom att betala in avgiften med inbetalningskortet eller på besikta.se. Naturligtvis kan du också boka om till en annan tid eller Besiktastation, på besikta.se eller genom att ringa vår kundtjänst på tel 0774-400 800.

  Vill du inte ha den föreslagna tiden kan du bortse från inbetalningskortet (det innebär ingen betalningsskyldighet), tiden avbokas då automatiskt. Det går bra att använda inbetalningskortet till en ny tid så länge det rör samma fordon.

 • Kan jag betala på stationen?

  Ja, det går bra att betala på besiktningsstationen, men för att den föreslagna tiderna som står på inbjudan ska gälla, måste du ha förskottsbetalat. Tid som du bokat själv (även föreslagna tider som ombokats) går bra att betala direkt på stationen. Du kan betala med VISA eller MasterCard. Tänk på att alla våra stationer är kontantfria.

 • Hur gör jag med en bokad och betald tid vid ägarbyte?

  Tidigare följde inbetalningarna både fordonet och ägaren. Nu följer inbetalningarna endast med fordonet. Vid ägarbyte bokar den nya ägaren en egen tid. Om du sålt bilen, kom ihåg att avboka tiden och kontakta kundtjänst för återbetalning.

 • Kan man betala mot faktura?

  Till privatkund erbjuder vi olika betallösningar via Klarna. Klarna erbjuder faktura (gäller endast privatpersoner), kort eller direktbetalning.

  Företag kan ansöka om att bli faktureringskund eller betala genom autogiro hos Besikta. Som företagskund kan du självklart även betala i internetbokningen. Klicka här för att komma till ansökan om att bli faktureringskund eller här för ansökan om Autogiro.

 • Kan jag som företagskund få elektronisk faktura?

  Ja, kontakta kundtjanst@besikta.se.

 • Vilka kort kan jag betala med i internetbokningen?

  VISA och Mastercard.

 • Vilka kort tar stationerna emot?

  Vi tar emot följande kort på våra besiktningsstationer:

  • Visa
  • Mastercard
 • Vad händer med inbetald avgift vid ombokning?

  Behöver du boka om din tid eller byta till annan Besiktastation går det bra att göra det enligt våra avbokningsregler, läs mer här. Din gamla tid avbokas automatiskt och inbetald avgift gäller för den nya tiden.

 • Vad händer med inbetald avgift vid avbokning?

  Du kan avboka din bokade tid enligt våra avbokningsregler, läs mer här.

  Avgift betalad på internetbokningen:
  När du avbokar en tid som har betalats i förskott på internetbokningen sker en automatisk återbetalning till det kort alternativt det konto som betalningen kommit från. Handläggningstiden är ca två veckor.

  Avgift betalad med inbetalningskortet:
  Har du betalat via inbetalningskortet på inbjudan (inte på internetbokningen) återbetalas pengarna automatiskt vid avbokning. Återbetalningen sker via utbetalningsavi och handläggningstiden är ca 3-4 veckor. Önskas pengarna åter snabbare ber vi dig kontakta kundtjanst@besikta.se för återföring av pengarna till ditt konto.

 • Vad händer med inbetald avgift om jag inte kommer på min bokade tid?

  Har du bokat tid och du uteblir utan att om- eller avboka tiden måste vi debitera hela avgiften eftersom vi avsatt tiden för dig. Är besiktningen förbetald behåller vi det inbetalda beloppet. Om tiden inte är förbetald faktureras hela beloppet.

Bokning

 • Hur bokar jag med kampanjkod?

  Du anger en kampanjkod i steget Bekräfta fordon när du genomför en bokning online. Kampanjkoden går även att ange till Kundtjänst om du bokar tid via telefon (0774-400 800).

 • Hur bokar jag tid för registreringsbesiktning?

  Du är välkommen att ringa oss på Kundtjänst för att boka tid, tel 0774-400 800.

 • Hur bokar jag tilläggsbesiktning?

  Vill du uppgradera din besiktning kan du göra det i samband med bokningen på internet, på stationen eller via Kundtjänst. Har du en husbil utrustad med gasol är du välkommen att boka det på internet när du bokar din besiktningstid, på stationen eller via telefon på 0774-400 800.

 • Hur gör jag för att boka om min tid?

  Vid ombokning anger du ditt registreringsnummer i bokningsportalen. Har du själv bokat en tid och skapat ett konto eller bekräftat bokningen med din mailadress och/eller mobilnummer följer du instruktionerna.

  Om din bokning inte är bekräftad med ett konto, mailadress eller/eller mobilnummer måste vi be dig kontakta Kundtjänst tel. 0774-400 800 eller kundtjanst@besikta.se.

  Har du fått en inbjudan som du önskar ändra bekräftar du din bokning i slutet av boknigsflödet med din mailadress eller/och mobilnummer.

  Vid ombokning går det utmärkt att både byta tid och station, vid ombokning försvinner din gamla tid automatiskt och eventuell inbetalning gäller för den nya tiden. Vid avbokning återbetalas pengarna automatiskt till ditt kort, har betalning skett via inbetalningskortet och OCR-nummer ber vi dig kontakta Kundtjänst för återbetalning.

 • När behöver jag senast av- eller omboka min tid?

  Kontrollbesiktning för fordon upp till 3 500 kg totalvikt måste av- eller ombokas senast två timmar före bokad tid. Kontrollbesiktning för fordon över 3 500 kg totalvikt måste av- eller ombokas senast kl 12:00 dagen före bokad tid.

  Av- eller ombokning av registreringsbesiktning och övriga tjänster måste ske senast kl 12:00 dagen före bokad tid, detta oavsett fordonsslag. Av- eller ombokning av fasta tider måste ske senast 12:00 dagen före bokad tid om inget annat anges i avtalet. Har du bokat tid och du uteblir utan att avboka tiden måste vi debitera hela avgiften eftersom vi avsatt tiden för dig. Är besiktningen förbetald behåller vi det inbetalda beloppet. Om tiden inte är förbetald faktureras hela beloppet. Du kan enkelt om-eller avboka tiden på besikta.se eller vi vår Kundtjänst, tel 0774-400 800.

Däck

 • Vilka däckregler gäller för personbilar?

  De här reglerna är du formellt skyldig att följa vid reparation och utbyte av däck och fälg. Vi har delat upp personbil i två grupper. Den nationellt godkända bilen och den EU-typgodkända bilen.

 • Vad gäller för en nationellt godkänd personbil?

  Den däckdimension som registrerats för bilen är alltid godkänd. Däck av annan dimension ska uppfylla följande:
  Belastningskrav – däckets bärighet ska i princip överensstämma med originaldäckens, med andra ord klara bilens axelbelastning vid totalvikt.
  Hastighetskrav – vinterdäck minst 160 km/h, sommardäck minst 180 km/h.
  Monteringskrav – frigång vid fulla styr- och fjädringsutslag för hjulen, fälg och däck, i hjulhus, för hjulupphängning, bromsok m.m.
  Spårvidden får inte överstiga den maximalt tillåtna.

 • Vad gäller för EU-bilen (helfordonsgodkänd personbil)?

  Följande gäller för däckmontage utan krav på registreringsbesiktning:
  Däck och fälgkombinationer som finns angivna i helfordonsgodkännandet.
  Dessutom får byte ske utan registreringsbesiktning om följande villkor uppfylls:
  Däcken ska vara dimensionerade minst för bilens garanterade axelbelastning och konstruktiva hastighet. Vinterdäck dock högst 160 km/h.
  Däcken ska ha en rullningsomkrets som ligger inom de min-/ maxgränser som finns angivna i helfordonsgodkännandet.
  Fälgar får inte ge spårviddsförändringar utöver vad som är tillåtet i helfordonsgodkännandet. Fälgar får ha annan diameter och däcken mindre bredd än vad som anges i helfordonsgodkännandet om däcken har en rullomkrets inom de tillåtna gränserna.

  Uppgifter om de däck- och fälgdimensioner som är godkända för biltypen finns i bilens registreringsbevis eller hos tillverkaren/generalagenten eller din märkesverkstad. Du kan också titta i bilens instruktionsbok där man även anger de däck och fälgalternativ som rekommenderas för vinterdäck.

 • Kan en personbil få körförbud på grund av felaktig däckdimension?

  Nej, vid besiktningen kontrollerar vi att däcket inte är skadat, att mönsterdjupet inte är mindre än 1,6 mm och att dubbade och odubbade däck inte blandas på personbil och lätt lastbil/buss. Normalt gör vi ingen kontroll av däckdimensionen. Däremot finns bedömningen körförbud för däck då ”brist som medför risk för haveri” föreligger.

 • Kan man besikta med ett reservdäck på bilen?

  Ja, men samma krav gäller för reservdäcket som de ordinarie däcken.

 • Kan man besikta med sommardäck på vintern och tvärtom?

  Ja, Besikta kontrollerar att fordonet uppfyller kravet på ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, oavsett årstid. Gäller däck till personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

  Tänk på att det är krav på vinterdäck vid färd på svenska vägar mellan 1 december och 31 mars. Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsstation.

 • Vilka krav gäller för vinterdäck?

  Under perioden 1 december till 31 mars är det krav på vinterdäck om det är vinterväglag. Kravet omfattar alla personbilar klass I, lätta lastbilar, lätta bussar, personbil klass II med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon. Minsta mönsterdjup är 3 millimeter (samma mönsterdjup gäller för släpvagn). Polisens definition av vinterväglag är när det är snö, is eller frost på någon del av vägbanan eller angränsande vägar till den där bilen framförs.

  För lastbil, buss och personbil klass II med totalvikt över 3,5 ton ska mönsterdjupet vara minst 5 millimenter på fordonets samtliga däck under perioden 1 december till och med 31 mars. Fordonets drivaxlar ska vara utrustade med vinterdäck. Kravet gäller inte för tillkopplade släpfordon.

 • Hur länge får jag ha dubbdäck?

  Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april och då det befaras bli vinterväglag. Om bilen har dubbdäck måste också en eventuell släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

 • Kontrollerar ni om det finns ett reservdäck?

  Nej, det ingår inte.

Import

 • Fordonsimport, alla steg

  Läs mer om alla steg vid import av fordon på Transportstyrelsens hemsida.

 • Viktig info

  Vid köp av ett fordon utomlands ska du alltid kontrollera fordonets identitetsmärkning. Identitetsmärkningen finns normalt instansad i fordonets chassi och på en särskild tillverkarskylt.
 Identitetsmärkningen kontrolleras mot den utländska registreringshandlingen. Det är viktigt att alla tecken i identitetsmärkningen stämmer överens med den i registreringshandlingarna.

  Se till att få med alla nycklar som tillhör fordonet. Normalt lämnar fordonstillverkaren med tre nycklar.

  Kontrollera även fordonshandlingarna. Innan du lämnar säljaren ska du minst ha fått med dig en köpehandling och fordonets registreringshandling. Observera att många EU-länder har en del 1 och en del 2 av registreringshandlingen, ni måste få med er båda för att få en godkänd ursprungskontroll.

 • Allmän info

  Om fordonet har en giltig utländsk registrering och en gällande utländsk trafikförsäkring, får du köra fordonet i högst en vecka från det att fordonet fördes in i landet. För att få köra fordonet efter att den första veckan passerat krävs en tillfällig registrering. 
Enda undantaget är dagen då du ska utföra registreringsbesiktningen. Då får du köra kortast lämpliga väg till och från besiktningsstationen, under förutsättningen att du har ett ”Bevis om avtalad tid” tillsammans med en giltig trafikförsäkring. Bevis om avtalad tid kan du begära i samband med att du bokar en tid för registreringsbesiktning.

  Ett fordon som du har importerat från ett land utanför EU eller från ett EES-land ska alltid förtullas. 
Om fordonet är nytt och importerat från ett annat EU-land ska du anmäla till Skatteverkets kontor i Ludvika att du har köpt ett fordon, läs mer på Skatteverkets hemsida.

  En kopia på köpehandlingen ska också skickas till Skatteverket. Enligt reglerna för mervärdesskatt räknas ett fordon som nytt om fordonet vid köpet körts mindre än 600 mil, eller om fordonet varit i trafik i mindre än 6 månader. Det räcker att ett av kriterierna är uppfyllt för att fordonet ska räknas som nytt när det gäller mervärdesskatt.

Inför besiktningen

 • Kontrollbesiktigas MC vintertid?

  Ja, om alla kontrollmoment går att genomföra.
  Men kan exempelvis provkörning och retardationsprov (bromsprov) inte utföras på grund av halt väglag kan besiktningen inte genomföras.

 • Var hittar jag checklistor inför besiktning?

  Våra checklistor hittar du här.

 • Måste alla bälten finnas på plats?

  I normalfallet ja, det finns dock undantag för vissa EG-typgodkända fordon. Vi kontrollerar då de bilbälten som finns med vid besiktningstillfället Befintlighetskontroll av bilbälte på EG-typgodkända bilar:

  EG-typgodkänd Personbil med karosserikod AF:
  Antalet passagerarplatser och tillhörande bilbälte får vara färre än registrerad uppgift.

  EG-typgodkänd Personbil:
  Lätt urtagbara (utan verktyg) säten med tillhörande bilbälte behöver inte vara med vid besiktningstillfället.

  EG-typgodkänd Lätt lastbil:
  Antalet passagerarsäten med tillhörande bilbälte får minskas till en, i de fall där antalet passagerare är angivet till två.

  EG-typgodkänd Buss:
  Ingen kontroll av att passagerarantal stämmer mot registrerad uppgift.

 • Måste alla dörrar gå att öppna?

  Ja, dörrarna måste man kunna öppna antingen från insidan eller från utsidan.

 • Måste alla säten vara med?

  I normalfallet ja (se registreringsbevis), det finns dock undantag för vissa EG-typgodkända fordon. Vi kontrollerar då de säten som finns med vid besiktningstillfället Befintlighetskontroll av säten på EG-typgodkända bilar:

  EG-typgodkänd Personbil med karosserikod AF:
  Antalet passagerarplatser och tillhörande säten får vara färre än registrerad uppgift.

  EG-typgodkänd Personbil:
  Lätt urtagbara (utan verktyg) säten med tillhörande bilbälte behöver inte vara med vid besiktningstillfället.

  EG-typgodkänd Lätt lastbil:
  Antalet passagerarsäten med tillhörande bilbälte får minskas till en, i de fall där antalet passagerare är angivet till två.

  EG-typgodkänd Buss:
  Ingen kontroll av att passagerarantal stämmer mot registrerad uppgift.

 • Måste bilbarnstolen tas bort?

  Nej, bilbarnstolen kan vara kvar under besiktningen.

 • Måste bakluckan gå att öppna?

  Nej, men kom ihåg att ta fram varningstriangeln.

 • Om bilen har löstagbar dragkrok?

  Ta då med dig den samt eventuell nyckel till besiktningen.

 • Vad behöver jag ta med till kontrollbesiktningen?

  Alla uppgifter om bilen som besiktningsteknikern behöver finns i en handdator. Är det en efterkontroll är det bra om du tar med protokollet från föregående kontrollbesiktning. Vid andra slags besiktningar kan dokument krävas. Om du har en löstagbar dragkrok, ta med denna och nyckel. Kom också ihåg att ta fram varningstriangeln.

 • Är det något speciellt jag bör tänka på vid besiktning av husvagn?

  Kontrollera att luckor och dörrar är olåsta. Det går bra att göra en gasolkontroll hos oss utan att du tar med gasoltuben.

 • Vad händer om varningstriangeln saknas?

  Det blir en anmärkning i protokollet och felet måste åtgärdas snarast. Om bristen är kvar vid nästa besiktningstillfälle resulterar det i en anmärkning och krav på efterkontroll.

 • Kan jag ha lastat fordon under besiktningen?

  Om din lastbil eller släp kan vara lastat beror på vilken station du ska besöka. Vi har stationer med lastbilsbana och "grop" men även mindre stationer där släpet måste vara olastat.

  Tunga fordon kan utan problem vara del-lastat med ca 2-5 ton. Full-lastade fordon kan vi tyvärr inte besikta.

  Vänligen kontakta oss på kundtjanst@besikta.se för mer information om vad som gäller för den stationen du har bokat tid vid.

Kallelse

 • Skickar ni fortfarande ut inbjudan till besiktning?

  Du som äger personbil, lätt husbil, MC, lätt lastbil eller lätt buss får en inbjudan med förslag på tid när det är dags för kontrollbesiktning. Alla fordonsägare med fordon som är i trafik och som bor i närheten av en Besiktastation får en påminnelse när det är dags att besikta.

 • När får jag min inbjudan?

  Du som äger personbil, lätt husbil, MC, lätt lastbil eller lätt buss får en inbjudan med förslag på tid när det är dags för kontrollbesiktning. Vi skickar ut inbjudan sex till tio veckor före den föreslagna tiden.

  Passar tiden så bokar du den genom att betala in besiktningsavgiften före sista datum. Betalningen bör göras fem bankdagar före sista datum för att hinna registreras. Vill du ha en annan tid är du välkommen att boka om den på internetbokningen. Du kan också boka ny tid genom att ringa Besiktas Kundtjänst 0774-400 800.

  Du som har andra fordon än ovan får självklart också en inbjudan, dock utan förslag på tid men med en påminnelse om att boka tid för ditt fordon.

  Vi försöker ge våra kunder en tid baserad på senaste besiktningen när det gäller station, månad och klockslag, förutsatt att inget ägarbyte skett sedan den senaste besiktningen. I vissa fall skickar vi enbart en påminnelse om att besiktningsperioden snart går mot sitt slut och att det är dags att boka en tid för besiktning.

 • Kan jag få min inbjudan digitalt?

  Ja. Privatpersoner kan registrera ett konto på besikta.se där man själv kan administrera sina utskick. Via kontot kan du lägga till dina fordon och välja hur du vill ta emot inbjudan: via e-post, sms eller postalt.
  Registrera dig här.

 • Vilka fordon får förslag på tid i inbjudan?

  Personbilar, lätta lastbilar, lätta husbilar, lätta bussar och MC får förslag på tid i inbjudan. Detta gäller bara fordon som är i trafik och ägda av privatpersoner – inte bilar ägda av företag/juridisk person.

 • Varför har jag fått inbjudan till en station som ligger längre bort än min närmaste station?

  När vi skickar ut förslag på tider baserar vi tid och stationsval på den senaste besiktningen. Om du förra gången besiktade fordonet på en annan station än den närmaste så får fordonet en inbjudan till denna station i år – förutsatt att fordonet inte bytt ägare sedan dess. Självklart kan du boka om tid och plats via internet eller telefonbokning.

 • Varför har jag inte fått någon inbjudan med förslag på tid?

  Det kan bero på olika saker:

  • Att du senast besiktade fordonet på en station som inte ligger närmast din postadress
  • Att bilen ägs av ett företag/juridisk person, vid leasing eller liknande
  • Att ett ägarbyte har skett strax efter tidpunkten för uttaget ur Bilregistret
  • Att adressen i Bilregistret inte stämmer eftersom personen har flyttat
  • Att du som fordonsägare är ansluten till NIX-registret (eller liknande tjänst), eller har begärt reklamspärr hos Transportstyrelsen
  • Att ägaren till fordonet har avlidit eller flyttat utomlands vilket innebär att den juridiska personen för fordonet upphört enligt Patent- och registreringsverket
  • Att fordonet är avställt vid tidpunkten för uttaget ur Bilregistret
  • Att fordonet har körförbud vid tidpunkten för uttaget ur Bilregistret

  Vi utgår från tidpunkten för din senaste besiktning. Om det var i slutet av besiktningsperioden försöker vi planera in en liknande tid för årets kallelse. Det kan vara en anledning till att du inte fått din inbjudan ännu. För att det ska vara lättare för dig att komma ihåg och planera in den tid vi föreslår skickas inbjudan ut sex till tio veckor före den föreslagna tiden. Det är dock alltid ägarens ansvar att hålla reda på när fordonet ska besiktas. Vår inbjudan är enbart en påminnelse.

 • Jag kom till stationen på den föreslagna tiden men min bokning fanns inte. Varför?

  Det kan bero på ett antal saker:

  • Tiden avbokas automatiskt om avgiften inte har betalats in i tid
  • Tiden avbokas automatiskt om referensnumret är felaktigt eller inte har fyllts i
  • Tiden avbokas automatiskt om fel belopp – lägre än avgiften – är ifyllt.
  • Tiden avbokades automatiskt pga ägarbyte. Vid ägarbyte måste nya ägaren boka en egen tid.

Miljö

 • Hur fungerar ett pulsair-system?

  Pulsair-systemet renar avgaserna genom att frisk luft tillförs i avgasgrenröret, så nära avgasventilen som möjligt. Den extra luften åstadkommer efterbränning av koloxid och kolvätegaser som inte förbränts i motorn.

 • Ska man justera förgasaren?

  Om koloxidhalten i avgaserna från en äldre bil är för hög bör du anlita en verkstad för att göra en ordentlig motorservice. Då kan du få en bil med lägre bränsleförbrukning, mindre koldioxidutsläpp och bättre körbarhet. Om du justerar förgasaren på egen hand kan utsläppen av andra föroreningar öka och körbarheten bli sämre.

 • Vad har avgaserna för effekt på oss och miljön?

  Avgaserna ger upphov till många olika skador, både på vår natur och på oss själva. Kväveoxider (NOx) har en gödande effekt på mark och vatten. Överskottet på kväve i marken läcker ut till våra kustområden och bidrar till övergödningen i havet. Kväveoxider i luften kan t.o.m. i låga halter irritera andningsorganen och orsaka astma. Svaveloxider (SOx) och kväveoxider orsakar försurning av vatten och marker. Koldioxid (CO2) leder till att klimatet på jorden blir varmare genom att utstrålningen av värme från jorden bromsas upp (växthuseffekten). Koloxid (CO) ger andningsbesvär och kan ge upphov till störningar i nervsystemet. Kolväten (HC) kan påverka arvsanlagen och orsaka cancer. Sot och partiklar leder till besvär med luftvägar och andning.

 • Elektronisk miljökontroll

  På bensindrivna personbilar från 2002 samt dieseldrivna personbilar från 2004, med en maxvikt på 3 500 kilo, gör vi en elektronisk miljökontroll, OBD-kontroll. Kontrollen genomförs med hjälp av ett diagnosverktyg som kopplas in i ett uttag som normalt sitter under instrumentpanelen. Verktyget läser ut samtliga registrerade felkoder som påverkar bilens utsläpp.

 • Vad kontrolleras vid opacitetsprov?

  Opacitetsmätning innebär kortfattat att avgasernas förmåga att absorbera ljus mäts. Ju mer föroreningar som finns i avgaserna, desto mer ljus absorberas. Vid opacitetsprovet mäts halten av sot- och oljepartiklar i avgaserna. I rörtäthetsprovet som vi använde tidigare mättes endast svärtning av sotpartiklar.

 • Vad mäter ni vid avgaskontrollen?

  Utsläppskontrollen på bensinmotordrivna bilar sker genom mätning av koloxid (CO)- och kolväte (HC)-halten vid tomgång samt mätning av CO-halt och lambdavärde vid förhöjd tomgång.

 • Vad visar lambdavärdet?

  Lambdavärdet är ett tal som beskriver viktförhållandet mellan den bränslemängd och den luftmängd som används vid förbränningen i motorn. Lambdavärde 1,0 är idealet. Högre värden betyder luftöverskott (mager blandning), lägre värden betyder bränsleöverskott (fet blandning). Det finns speciella motorkonstruktioner som under vissa förhållanden arbetar med luftöverskott, d.v.s. med lambdavärden betydligt över 1,0.

 • Vad är fördelen med sluten vevhusventilation?

  Vevhusventilation var den första avgasreningen infördes i Sverige (1969). Sluten vevhusventilation minskar hälsoriskerna, särskilt för dem som sitter i bilen. Sluten vevhusventilation gör att koloxid och kolvätegaser som uppstår vid förbränningen leds tillbaka in i motorn och inte släpps ut i fria luften.

 • Vilken reningseffekt har ett EGR-system?

  EGR-systemet återleder en mindre mängd avgaser till förbränning och kan halvera utsläppen av kväveoxider. För att systemet ska fungera ordentligt är det viktigt att EGR-ventilen och dess anslutningsrör hålls rena invändigt. Om EGR-systemet inte fungerar ökar utsläppen av kväveoxider kraftigt.

 • Vilken reningseffekt har katalysatorn?

  Katalysatorn minskar utsläppen av koloxid, kolväten och kväveoxider. Avgaserna från en varm katalysatorbil innehåller bara en tusendel av den giftmängd som finns i avgaserna från en kall äldre bil utan katalysator.

 • Är det bra att använda motorvärmare?

  Ja, använd gärna motorvärmare när det är kallare än 10 plusgrader, dock max 1,5 timme. Då minskar bränsleförbrukningen och utsläppen så pass mycket att det gott och väl väger upp den el som motorvärmaren förbrukat.

Priser

Teknik

 • Varför ska jag göra en kontroll?

  Du kan på ett tidigt skede se om något inte står rätt till på din bil.

 • Vad gäller om jag monterat eller tagit bort en dragkrok?

  Sedan 1 september 2013 är det nya regler som innebär att en typgodkänd personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd dragkrok eftermonterad, inte längre behöver genomgå en registreringsbesiktning (gäller inte husbil.) De nya reglerna gäller för en EU-typgodkänd personbil klass I, när man monterat en typgodkänd dragkrok som är avsedd för fordonet, under förutsättning att uppgifterna om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret.

  Dragkroken ska vara monterad enligt monteringsanvisningarna. De nya reglerna gäller även för en EU-typgodkänd lätt lastbil och kopplingsanordningen som monterats ska vara typgodkänd och avsedd för fordonet, samt ska uppgifter om maximal släpvagnsvikt finnas i Vägtrafikregistret. För lätta lastbilar finns det dock vissa undantag, om dragkroken monterats i eller på en bakgavellyft eller ett särskilt eftermonterat bakre underkörningsskydd så ska fordonet registreringsbesiktigas.

  Har du monterat dragkrok på annat fordonsslag måste fordonet göra en enkel registreringsbesiktning inom en månad. Monteringsanvisningen ska tas med till Besikta. Vid montering, kontrollera att identifieringsskylten sitter på draganordningen och att den överensstämmer med monteringsanvisningen. Från och med den 1/1-2014 måste kunden vid registreringsbesiktningen redogöra för de ändringar som är gjorda på fordonet. Här finns blanketten
 Ändringar Fordon.

  I samband med demontering behöver man inte registreringsbesiktiga fordonet under förutsättning att uppgifterna om dragkroken inte finns i Vägtrafikregistret. Finns uppgifterna noterade i Vägtrafikregistret om kula eller demonterbar kula och man ha plockat bort kulan så ska fordonet registreringsbesiktigas.

  Vid frågor kontakta Kundtjänst, tel 0774-400 800.

 • Vad innebär anmärkningar som inte ger efterkontroll?

  Felen ska åtgärdas direkt. Fordonet får inte användas mer än vad som är nödvändigt för att felen ska kunna åtgärdas. Om felet kvarstår vid nästa besiktningstillfälle resulterar detta i en anmärkning med krav på efterkontroll.

 • Vad innebär anmärkningar som leder till direkt körförbud?

  Om fordonet har sådana fel att det får körförbud, måste fordonet bärgas från besiktningsstationen. Körförbud gäller tills ny besiktning utförts. När felen är åtgärdade får fordonet köras till besiktningsstation för kontroll.

 • Vad innebär anmärkningar som leder till efterkontroll?

  Felen ska åtgärdas snarast, och fordonet måste återkomma för en efterkontroll hos ett besiktningsorgan eller en ackrediterad verkstad.

 • Om tutan inte fungerar?

  Leder inte till efterkontroll, men det blir en anmärkning i protokollet och ska vara åtgärdat innan nästa kontrollbesiktning eller efterkontroll.

 • Skyltbelysningen fungerar inte?

  Leder inte till efterkontroll, men det blir en anmärkning i protokollet och ska vara åtgärdat innan nästa kontrollbesiktning eller efterkontroll.

 • Torkare på bakruta och lyktor fungerar inte?

  Leder vanligtvis inte till efterkontroll, då det inte ingår i vår kontroll. Är fordonet dock utrustat med xenon- eller ledstrålkastare, så måste strålkastarrengöringen fungera.

 • Hastighetsmätaren fungerar inte?

  Då blir det efterkontroll. Den får inte heller vara utrustad med enbart miles-gradering, det vill säga ”miles per hour”. Hastighetsmätaren måste dessutom kunna avläsas i mörker utan problem.

 • Om lampan lyser för…?

  ABS-bromsar/ krockskyddssystem (SRS)/ krockkuddar (airbag)/ antisladdsystem (ESC)/ elektronisk servostyrning (EPS).

  Ny föreskrift från Transportstyrelsen – kontroll av varningsanordning för antisladdsystem, krockkuddar och elektrisk servostyrning:

  Sedan 18 mars 2013 kontrollerar vi varningsanordningar för krockskyddssystem (SRS), krockkuddar (Airbag), antisladdsystem (ESC) och elektronisk servostyrning (EPS). Detta innebär att varningslampan för systemet ska fungera och om den varnar för fel i systemet blir fordonet underkänt med krav på efterkontroll. Kravet kommer från EU:s direktiv 2010/48/EU och det regleras i Transportstyrelsens tilläggsföreskrift TSFS 2011:101.

 • Vid vilket varvtal testas förhöjd tomgång?

  Fastställda gränsvärden (CO- och lambdavärden) ska även uppfyllas vid uppvarvning av motorn. Praktiskt görs kontrollen vid ca 2 000 varv per minut om inte fordonstillverkaren har angivet ett annat varvtal.

 • Varifrån kommer felkoderna?

  Det är från bilens egna övervakningssystem och självtester som vi hämtar informationen, ev. felkoder lagras i bilens styrboxar.

 • Vem skriver felkoderna?

  Felkoderna är standardiserade och är samma för alla fordonstillverkare när det gäller den obligatoriska kontrollen (OBD) och följer en standard som är bestämd inom EU.

 • Vet verkstaden vad felkoderna betyder?

  Tillverkaren av fordonet tillhandahåller diagnosen för att verkstaden ska kunna serva och laga bilens alla system.

 • Vilka system läser ni av?

  Vid kontrollbesiktningen, Besikta Säker Standard, läser vi av system som övervakar bilens utsläpp (ingår i den obligatoriska kontrollbesiktningen) samt ABS-bromsarna och krockkuddarna (frivilliga kontroller som inte rapporteras till Transportstyrelsen, utan som vi gör för din säkerhets skull).

  För en mer utförlig kontroll, kan du uppgradera till något av våra tilläggspaket Plus eller Komplett. Då kontrollerar vi bland annat säkerhetssystemen för bromssystem samt motorstyrning.