Efterkontroll

Efterkontroll - UNDERKÄNT VID EN KONTROLL­BESIKTNING

Har ditt fordon blivit underkänt med krav på efterkontroll måste du åtgärda felen snarast och boka en efterkontroll. Det är inte tillåtet att använda fordonet mer än nödvändigt innan du har fått det godkänt på en efterkontroll. Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.

Du kan boka en tid för efterkontroll eller välja en drop-in-tid hos oss. Tänk på att alla våra stationer inte besiktar alla typer av fordon. Se på respektive stationssida vilka fordon vi kan besikta och vilka tider vi erbjuder.

EFTERKONTROLL PERSONBIL

Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll. Se respektive stationssida för vilka tider som gäller för obokad efterkontroll. För dig som vill vara säker på att din bil besiktas vid en viss tid, rekommenderar vi dock att du bokar en tid.

EFTERKONTROLL MC

Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll. Vill du dock vara säker på att ditt fordon besiktas på en speciell tid, går det naturligtvis bra att boka en tid i förväg. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

EFTERKONTROLL HUSVAGN

Du måste boka en tid för din efterkontroll. Undantag gäller för fordon som har sådana brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i en besiktningshall. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

EFTERKONTROLL LÄTT LASTBIL

Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll om fordonets mått inte överstiger den kapacitet stationen har. Har du ett större fordon måste du boka tid för efterkontrollen. Undantag gäller för fordon som har sådana brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i en besiktningshall. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

EFTERKONTROLL LÄTT SLÄPVAGN

Du måste boka en tid för din efterkontroll. Undantag gäller för fordon som har sådana brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i en besiktningshall. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

EFTERKONTROLL HUSBIL

Du måste boka en tid för din efterkontroll. Undantag gäller för fordon med brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i en besiktningshall, utan kan kontrolleras utanför stationen. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

Välkommen att boka en efterkontroll eller sväng förbi stationen på en drop-in-tid.

Frågor och svar gällande efterkontroll eller ombesiktning

  • Har du fått krav om efterkontroll måste du göra en efterkontroll inom 30 dagar, annars får fordonet körförbud. Tänk på att det inte är tillåtet att använda fordonet mer än nödvändigt under denna period.

  • Har du inte gjort en efterkontroll inom 30 dagar får fordonet körförbud. Har du gjort tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud automatiskt.

  • Du har då ytterligare en månad på dig att göra en efterkontroll. Fordonet får under denna period endast köras till verkstad eller besiktning. Är fordonet inte godkänt efter två månader från första besiktningsdatum måste det genomgå en fullständig kontrollbesiktning.

  • Du behöver inte boka en tid för efterkontroll av personbil förutsatt att fordonets mått och vikt inte överstiger stationens kapacitet. Se respektive stationssida för vilka tider som gäller för obokad efterkontroll. Vill du besikta vid ett visst tillfälle rekommenderar vi dig att boka en ledig tid. Se till att ha ditt protokoll med dig för en smidigare besiktning.

  • Det beror på fordonstyp. Personbilar, lätta lastbilar och MC behöver inte boka en tid för efterkontroll förutsatt att fordonets mått och vikt inte överstiger stationens kapacitet. Vill du besikta vid en viss tidpunkt rekommenderar vi att du bokar en tid. Boka genom att skriva in registreringsnumret på fordonet som fått krav om efterkontroll på besikta.se. Lediga tider för efterkontroll visas automatiskt. Du kan även boka via vår Kundtjänst på 0774 – 400 800.

ÖVRIGT

FLYGANDE INSPEKTION (FLE)

Efter en Flygande inspektion på väg kan polisen förelägga om efterkontroll eller en hel kontrollbesiktning (FLE). Är det en efterkontroll, behöver fordon upp till 3 500 kg inte boka en tid. Väger fordonet över 3 500 kg och/eller har mått som innebär att fordonet inte går att ta in i en personbilshall, måste du boka tid för efterkontrollen. Undantag gäller för fordon med brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i besiktningshallen, utan kan kontrolleras utanför stationen. Vill du vara säker på att ditt fordon besiktas vid en speciell tid, rekommenderar vi dig att boka en tid. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

Är fordonet förelagt om hel kontrollbesiktning får du beställa tid eller använda vår drop-in-tjänst.

TRAKTOR SOM BASERAS PÅ OMBYGGD BIL, TERRÄNGSLÄP, TERRÄNGSKOTER ELLER TERRÄNGVAGNAR

Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll. Vill du vara säker på att ditt fordon besiktas vid en speciell tid är du givetvis välkommen att boka en tid. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

besikta-station-skylt-hgb-vala
Kontakta kundtjänst

Har du frågor eller behöver hjälp?
Kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig!
Kontaktformulär

Öppettider kundtjänst
Måndag - torsdag
07:00 - 18:00
Fredag
07:00 - 17:00
Lördag
08:00 - 14:00
Söndag
11:00 - 16:00