Arbeta på Besikta

Vi har stationer runtom i hela landet från norr till söder med huvudkontor i Malmö. Oavsett vart du befinner dig i vårt avlånga land finns det högst troligt en god chans för dig att kunna bli en del av oss. Tillsammans hjälps vi åt att utveckla Besikta!

Nyfiken på jobbet som besiktningstekniker?
För att utöva fordonsbesiktning krävs utbildning och giltigt certifikat. Vid nyanställning erbjuder vi alltid våra nyanställda den grundläggande utbildning som behövs. För dig som redan har certifikat som besiktningstekniker, eller har fordonskunskap, är det såklart en bonus - men inget måste! Grundläggande krav för att kunna söka är att du måste ha fyllt 18 år, inneha manuellt B-körkort samt kunna prata och skriva på svenska.

Utveckling och talang
För dig som vill ta ytterligare ett steg i karriären finns det många olika roller och karriärvägar. Har du bara viljan och engagemanget så finns det utvecklingsmöjligheter hos oss på Besikta!

test
Besiktningstekniker

Majoriteten av våra 600 medarbetare arbetar som besiktningstekniker på en av våra stationer. Befattningen som besiktningstekniker är en av våra allra viktigaste uppgifter.

Våra besiktningstekniker bär på ett stort ansvar som kommer med titeln: att följa föreskrifter och handböcker och se till att trafik- och miljöfarliga bilar inte trafikerar svenska vägar. Det är ett ansvar som bärs med stolthet.

Tillsammans med dina blivande kollegor blir du en del av ett kompetent team som möter våra kunder varje dag, oavsett om du arbetar på en enmansstation eller på en av våra större stationer. Besiktningstekniker är ett socialt yrke där du träffar nya människor varje dag. Som besiktningstekniker handlar mycket av arbetet om att lyssna och försöka lösa kundens frågor genom att ge kunniga råd och god service. Vi erbjuder en utvecklande arbetsmiljö med högt i tak för dig som gillar när det händer mycket. 

Den grundläggande utbildningen till besiktningstekniker ger ett K1 certifikat. Med det kan våra besiktningstekniker bland annat besikta personbilar och lätta släp. Flera av våra medarbetare vidareutbildar sig och tar fler körkort och certifikat för att kunna kontrollbesikta fler fordonstyper.

Är du intresserad av ett yrke där du får arbeta med fordon, i kombination med kundbemötande, då är jobbet som besiktningstekniker helt rätt för dig!

Vilka certifikat kan jag ta som besiktningstekniker?

K1: Kontrollbesiktning av personbilar, lastbilar, släp och traktorer som utgörs av ombyggda bilar med totalvikt av högst 3500 kg.
KMC: Kontrollbesiktning av motorcykel, moped och terrängskoter.
K2: Kontrollbesiktning av tunga fordon med totalvikt över 3500 kg (förutom buss).
Kbuss: Kontrollbesiktning av buss.

sc
Stationschef

Vill du ta mer ansvar? Då är rollen som stationschef något för dig!

Besiktas stationschefer har ett omväxlande arbete med ett brett ansvarsområde. I den här rollen kommer du att vara ansvarig för att göra varje dag så bra den kan bli för både kunder och anställda. Rollen är både strategisk och operativ, och här krävs det att du både trivs i ett högt tempo och är duktig på att planera och prioritera.

Stationschefen ansvarar för den dagliga driften av sina stationer. Den viktigaste uppgiften är att driva och utveckla verksamheten och att bygga ett starkt team som känner sig delaktiga, inkluderade och motiverade. Som stationschef arbetar du också med att besikta fordon som besiktningstekniker.

Oftast rekryterar vi stationschefer internt, vilket vi är väldigt stolta över. Men för dig som anställs som ny på Besikta i rollen som stationschef tillhandahåller vi den utbildning och support som krävs för att du ska få de bästa förutsättningarna att lyckas.

Besiktningsingenjör

Att vidareutbilda sig till besiktningsingenjör är det perfekta karriärvalet om du vill fördjupa dina kunskaper inom fordon ytterligare.

Som besiktningsingenjör är dina huvudsakliga arbetsuppgifter att utföra registreringsbesiktningar för att kontrollera att nya, importerade eller ändrade fordon uppfyller myndigheters fastställda krav och regler. Arbetet innebär kontakter både med privatpersoner och företag som till exempel tillverkare, påbyggare och importörer.

Som besiktningsingenjör har du ofta börjat som besiktningstekniker, och sedan utbildat dig vidare. För att arbeta som besiktningsingenjörs krävs ett certifikat inom registreringsbesiktning, även kallat R1. Besikta tillhandahåller den grundläggande utbildning du behöver för att certifieras och lyckas i tjänsten. Det är en fördel om du har ett stort intresse för maskinteknik och en lämplig bakgrund av teknisk utbildning på högskola och/eller gymnasienivå. Precis som för besiktningstekniker finns sedan möjlighet att utvecklas vidare och ta flera certifikat.

Vilka certifikat kan jag ta som besiktningsingenjör?

R1: Registrerings- och lämplighetsbesiktning av lätta fordon med en totalvikt upp till 3500 kilo, såsom personbil, lätta lastbilar och lätta släp undantaget MC och lätta bussar. 
RMC: Registrerings-, lämplighets och mopedbesiktning av motorcykel, moped och terrängskoter.
R2: Registrerings- och lämplighetsbesiktning av tunga fordon med totalvikt över 3500 kg (förutom buss).
Rbuss: Registrerings- och lämplighetsbesiktning av buss.

besikta-bilprovning-social-media
Lediga jobb
Nyfiken på vilka lediga tjänster vi har ute nu? 

Sök våra lediga tjänster HÄR.

facebook.png Facebook
instagram.png Instagram
linkedin.png Linkedin
youtube.png Youtube

Förmåner till våra medarbetare
Förmåner till våra medarbetare

Besiktas skapar trygghet på vägarna genom att erbjuda våra kunder marknadens bästa fordonsbesiktning. För att uppnå detta behöver vi erbjuda våra medarbetare trygghet och en stabil arbetsgivare.

Läs mer om vilka förmåner vi erbjuder våra medarbetare. 

Arbeta på vårt huvudkontor

På vårt huvudkontor i Malmö finns många spännande roller och karriärmöjligheter inom exempelvis kundtjänst, marknadsföring, ekonomi, inköp, etablering, teknik- och kvalitet, HR eller IT. Huvudkontorets gemensamma uppgift är att stötta produktionen inom sina olika expertområden.

Bil Besikta
Kompetensutveckling

Vi erbjuder våra medarbetare olika roller som kan kombineras med det operativa arbetet som besiktningstekniker. Nedan är några exempel:

🙏🏻 Är du intresserad av ledarskap?
Då kan ett första steg vara att bli teamledare. Som teamledare är du stationschefens högra hand och bistår stationschefen i att hantera den dagliga driften på stationen. Att bli teamledare är ett perfekt första steg om du på sikt vill ta mer ansvar och bli stationschef.

📋 Tycker du att kvalitén är det viktigaste?
Då ska du satsa på att bli verksamhetsutvecklare. Det är en roll där du, vid sidan av arbetet som besiktningstekniker, ges ett större ansvar i utveckling och uppföljning av besiktningsverksamhetens kvalitet. I rollen arbetar du i nära samarbete med din marknadsområdeschef och stationschefer.

🔧 Är utrustning och underhåll mer din grej? Flera av våra medarbetare har rollen serviceansvarig, som innebär att de utöver sitt huvudsakliga arbete som besiktningstekniker också åker runt till stationer i ditt marknadsområde för att underhålla, kalibrera, serva och reparera stationernas utrustning.

Besikta Bilprovning grop
Besikta Bilprovning lampa