Så funkar en registreringsbesiktning

Har du importerat, ändrat eller byggt om ett fordon måste fordonet genomgå en registreringsbesiktning. Vi utför registreringsbesiktningen åt dig för att kontrollera att fordonet uppfyller svenska krav. Vi utför även ADR-besiktningar, provning för enskilt godkännande, lämplighetsbesiktning, kran- och lyftbesiktningar samt mopedbesiktning. Kontakta oss för att boka registreringsbesiktning. Ring oss på 0774-400 800 eller maila kundtjanst@besikta.se.

Oregistrerat fordon

Saknar ditt fordon svenskt registreringsnummer? Då måste du först ansöka om ursprungskontroll hos Transportstyrelsen. Därefter kan du boka en besiktning hos oss. Klicka här för att komma till ansökan på Transportstyrelsens hemsida.

Inför bokningen:
  • Ha ärendenumret som du fått av Transportstyrelsen nära till hands.
  • Ha tillgång till fordonets totalvikt.
Inför besiktningen:
  • Ta med dig beslutet om godkänd ursprungskontroll som du fått av Transportstyrelsen.
  • Personen som fordonet ska registreras på måste vara densamma som har ansökt om och fått beslut om godkänd ursprungskontroll.
  • Om ägarbyte skett sedan Transportstyrelsens beslut måste den nya ägaren ansöka på nytt.
  • Den som lämnar in fordonet till registreringsbesiktning hos oss ska kunna legitimera sig med giltig legitimationshandling för att registreringsbesiktningen ska kunna utföras.
  • Om ombud lämnar in fordonet till registreringsbesiktning och undertecknar registreringsanmälan krävs en ifylld fullmakt samt en kopia på ägarens identitetshandlingar.

Läs mer om import av fordon på Transportstyrelsens hemsida: http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsimport-och-ursprungskontroll/

Regler för dragkrok sedan 1 september 2013

Transportstyrelsen har lättat på reglerna för registreringsbesiktning av dragkrok. Det innebär att en typgodkänd personbil eller lätt lastbil som eftermonterar en typgodkänd dragkrok, inte längre behöver genomgå en registreringsbesiktning. Observera att husbilar inte omfattas av dessa lättnader.

Inför besiktning av dragkrok:

Ta med dragkrok, nyckel samt monteringsanvisning. Har du byggt ett eget drag, ta med dokumentet som visar vilken tänkt släpvagnsvikt draget är byggt för, samt vilket material som använts.

Vägning

Vill du väga ditt fordon? Kontakta oss så hjälper vi dig att se vilken station som är utrustad med våg.

Inte du som lämnar in fordonet?

Om ett ombud lämnar in fordonet till en registreringsbesiktning och undertecknar registreringsanmälan, krävs en ifylld fullmakt och en kopia på ägarens identitetshandlingar.

Fullmakt för registreringsanmälan.

Blankett för skriftlig redogörelse om vilka förändringar som gjorts på fordonet.

BOKA REGISTRERINGSBESIKTNING

Klicka här för boka registreringsbesiktning. Det går också bra att ringa oss på 0774-400 800.

Tekniska frågor

Våra erfarna besiktningsingenjörer svarar gärna på dina tekniska frågor kring registeringsbesiktningar. Välkommen att ringa oss på 0774-400 800, måndag-fredag 08:00-15:00.

Har du en teknisk fråga?

besikta-station-skylt-hgb-vala
Kontakta kundtjänst

Du är välkommen att kontakta vår kundtjänst.
0774-400 800
kundtjanst@besikta.se

Öppettider kundtjänst
Måndag - torsdag
07 - 18
Fredag
07 - 17
Lördag
08 - 14
Söndag
11 - 16