Miljödekal Tyskland

Köp miljödekal för Tysklandsresa - Umweltplakette

Glöm inte miljödekalen när du ska köra i Tyskland

I många tyska städer har man infört miljözoner, ”Umweltzonen”. För att få köra personbilar, lastbilar och bussar i miljözonerna krävs en miljödekal, som i Tyskland kallas för ”Feinstaubplakette” eller ”Umweltplakette”, i vindrutan som visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. Kör du i miljözonen utan miljödekal eller med fel dekal kan det medföra böter och en eventuell bärgning av fordonet ut ur miljözonen. Kravet på miljödekal gäller inte bara för tyska fordon utan även för utlandsregistrerade fordon.

Köp din miljödekal online

Köp din miljödekal hos Besikta Bilprovning innan din resa till Tyskland.

Du kan köpa din miljödekal online eller på våra stationer i Ystad, Malmö – Valdemarsro, Lund - Gastelyckan, Trelleborg, Mölndal, Göteborg - Tagene, Skarpnäck och Tumba. Observera att Besikta enbart säljer grön miljödekal. Dekalpriset är 185 kr/st inkl. moms.

Hitta till närmaste Besikta som säljer miljödekaler på stationen

På följande stationer kan du köpa miljödekal av våra besiktningstekniker:

Om dekalen försvinner i samband med byte av ruta på fordonet måste en ny dekal beställas till ordinarie kostnad.

Vilka fordon kan köpa en grön miljödekal

Dieselbilar med första registrering från 1 januari 2006 och som uppfyller kraven (Euro 4) utläses från registreringsbeviset miljöklass 2005.

Bensinbilar med första registrering 1 januari 1993 eller senare. 

Instruktion för montering av miljödekal

 • Gör rent rutans insida.
 • Avlägsna skyddsplasten från dekalen.
 • Montera miljödekalen på insidan av vindrutan i nedre högra kanten, sett ifrån insidan.

Regler gällande de tyska miljödekalerna

 • Dieselbilar med första registrering från 1 januari 2006 och som uppfyller kraven (Euro 4) utläses från registreringsbeviset miljöklass 2005.

  Bensinbilar med första registrering 1 januari 1993 eller senare.

  Dekalen gäller tills bilen skrotas.

 • Dieselbilar med första registrering mellan 1 januari 2001 och 31 december 2005 (Euro 3).

  Det finns i dagsläget endast en miljözon, (Neu-Ulm), som tillåter fordon med gul dekal. Om du har ett fordon som får gul dekal, och ej ska åka till denna miljözon, finns ingen orsak att köpa dekalen. Ditt fordon är förbjudet i de övriga miljözonerna (gul dekal säljs ej av Besikta).

 • Dieselbilar med första registrering mellan 1 januari 1997 och 31 december 2000 (Euro 2). Denna dekal finns ej längre till försäljning.

  Den röda dekalen är fortfarande giltig. Då det dock inte längre finns miljözon där den röda dekalen är tillåten, så saknar den praktisk nytta.

 • Dieselbilar med första registrering 2000 och tidigare, bensinbilar med första registrering 1992 och tidigare, samt amatör- och ombyggda fordon, kan ej erhålla någon dekal. För dem råder körförbud i miljözonerna. Vänligen observera att dieselbilar med första registrering 1 januari 2001 – 31 december 2005 (EURO3) endast kan få en gul EURO3 dekal (gul dekal säljs ej av Besikta).

 • Bilar som är veteranklassade, d.v.s. är 30 år gamla eller äldre, räknat från 1:a reg. datum, och i original/tidstypiskt skick, får köra fritt i de tyska miljözonerna utan dekal.

  Du bör dock ha registreringsbeviset och medlemskort i en veteranbilklubb liggandes synliga på instrumentbrädan.

 • Dessa fordon behöver ingen dekal.

 • Fordon som har personlig skyltbeteckning har även ett vanligt registreringsnummer och därför två olika uppsättningar registreringsskyltar. För att miljödekalen ska vara giltig måste registreringsnumret på dekalen överensstämma med de registreringsskyltarna som ska användas under färden i Tyskland.

 • Miljödekalen gäller tills bilen skrotas.

KÖP DIN MILJÖDEKAL ONLINE
besikta-station-skylt-hgb-vala
Kontakta kundtjänst

Har du frågor eller behöver hjälp?
Kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig!
Kontaktformulär

Öppettider kundtjänst
Måndag - torsdag
07:00 - 18:00
Fredag
07:00 - 17:00
Lördag
08:00 - 14:00
Söndag
11:00 - 16:00
Avvikande öppettider
_______________
Midsommarafton & -dagen, 21 & 22 juni
Stängt