Nej, du blir inte av med körkortet vid körförbud. Det resulterar endast i böter. Vid upprepade mindre förseelser kan dock frågor uppstå angående körkortsbehörigheten.
Ett fordon kan få körförbud av tre skäl, alla relaterade till besiktningen:
Bilar med körförbud får inte köras, förutom kortast lämplig väg till verkstaden för reparation eller besiktning. Framförs bilen ändå i trafik, kan ägaren bötfällas med 1 500 kronor.
Kontrollera enkelt om din bil har körförbud genom att
Körförbudet i sig är kostnadsfritt, så länge du inte kör med fordonet. För kör du med körförbud kan det leda till böter och begränsad försäkringsersättning. Körförbudet hävs automatiskt när du besiktar fordonet.
Ja, bryter du mot körförbudet och därmed mot försäkringens aktsamhetskrav kan du få lägre ersättning vid olycka eller i allvarliga fall ingen ersättning alls.
I första hand är det fordonets ägare som ansvarar för böter vid körförbud. Kör du i tjänsten är det arbetsgivaren som ansvarar för besiktningen, föraren kan dock bli bötfälld om den är medveten om körförbudet.
Polisens kamera läser av registreringsskyltar och med hjälp av Vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon får polisen omedelbart information om fordon exempelvis är efterlyst, oskattat, avställt eller belagt med körförbud.
Vad ska jag göra om jag upptäcker en bil som kör med körförbud
För att anmäla en bil med körförbud behöver du följande uppgifter:
Om det är akut fara ska du ringa den lokala polisen på nödnumret 112. För mindre akuta fall kan du ringa 114 14 som är numret för icke-akuta ärenden.
Många polismyndigheter erbjuder möjligheten att göra anmälningar online via deras officiella webbplatser. Du kan besöka polisens webbplats och följa anvisningarna för att lämna in en anmälan om ett fordon med körförbud.
Du kan även överväga att kontakta Transportstyrelsen och rapportera situationen. På deras webbplats finns vanligtvis kontaktinformation och möjlighet att lämna in information om fordonet.
Att rapportera bilar med körförbud är viktigt för trafiksäkerheten och för att upprätthålla lagar och regler. Genom att göra din del bidrar du till att skapa en tryggare trafikmiljö för alla.
2024-01-08